Op ontdekkingstocht door Bodem+
04/11/05 14:22 Opgeslagen in: Werk
Ik ben nu ook geronseld voor de nieuwsbrief Milieu en Leefomgeving
De mooie nazomer bracht vele genoegens. SenterNovemmers brachten hun lunch door op het terras, of vertrokken na het werk nog even naar Scheveningen. In Utrecht kon je sommige SenterNovemmers aantreffen in het Griftpark, badend in de zon, of genietend van een hapje. Toch was deze locatie nog maar een paar jaar geleden de smerigste plek van de Domstad. Door een goede sanering is het nu een schitterend centraal park. Het nieuwe taakveld Bodem+ zorgt dat dit soort verbeteringen mogelijk zijn.
Ik wist helemaal niets van Bodem+. Ik wist alleen dat het een nieuwe afdeling was ergens in een hoek van onze Newyorkse retrowolkenkrabber waar ik nooit kom. Voor deze nieuwsbrief ging ik dan ook eens kijken wat ze hier eigenlijk doen, en hoe ze binnen SenterNovem passen. En dus bevond ik mij op een maandagmorgen, ineens tegenover Henk van Zoelen, taak manager Bodem+ en Bram Segijn, opdrachtmanager voor de bedrijvenregeling.
Hij vertelde over wat Bodem+ nu eigenlijk doet. Het taakveld voert een aantal wettelijke taken uit, ondersteunt decentrale overheden en adviseert Vrom bij de beleidsontwikkeling. Als een ondernemer bijvoorbeeld een bouwvergunning wil krijgen moet hij daarvoor bodem onderzoek doen. Als dit vervuilt is kan Bodem+ adviseren of dit mag worden gestort of moet worden gereinigd.
Bodem+ geeft ook veel advies aan gemeenten. Bijvoorbeeld hoe ze kunnen omgaan met licht-vervuilde grond op een bedrijventerrein. "Hierin zit juist een kans die we vroeger niet hadden" zegt Bram. "Binnen SenterNovem kunnen we veel doen aan communicatie over het beleid, juist door de bundeling van expertise die is ontstaan". Bodem+ bestaat namelijk uit mensen die komen vanuit het ministerie van Vrom en vanuit de uitvoeringsinstantie SCG. Deze laatste instantie, het Service Centrum grond is nu geheel overgenomen door SenterNovem In totaal werken er nu ongeveer 45 mensen aan de opdracht.
Bodem+ begint zo langzamerhand te wennen aan de plek binnen SenterNovem. "Juist bij zaken als effectmeting merk je dat we veel gemeen hebben met andere opdrachten. Ook wij zoeken naar manieren om ons effect te laten zien" aldus Bram. Hij ziet ook veel kansen om samen met andere regelingen naar branches toe te gaan. "Wij hebben een subsidieregeling voor bodemsanering door bedrijven en willen stimuleren dat zij zelf tot sanering overgaan. Er is contact met branches en koepelorganisaties. Sommigen willen zorgen dat ze door innovatie minder vervuilen. Hier kunnen wij als SN ook innovatieregelingen in de discussie te betrekken." Henk ziet ook dat er een boel gezamenlijk initiatieven aankomen. Zo is de helpdesk van Bodem+ nu samen met infomil en afvalbeheer opgezet. Hij hoopt dat er uiteindelijk echt één loket voor decentrale overheden zal ontstaan.
Andere taakvelden binnen SenterNovem kunnen ook leren van wat er bij Bodem+ gebeurd. Juist omdat ze van Vrom komen, kunnen ze een verbinding leggen tussen beleid en uitvoering. Ze werken goed samen met de opdrachtgever. Soms zit er bijvoorbeeld iemand van Vrom in hun werkoverleggen. Er wordt ook gekeken hoe de informatie die bij het ministerie ligt over een bepaald terrein ook direct beschikbaar komt binnen SenterNovem.
Uiteindelijk moet dit leiden tot groei. In 2005 is het zaak te zorgen voor continuïteit. "De winkels moeten open blijven" volgens Bram. In het werkplan van 2006 wordt gekeken hoe er meer dienstverlening aan de decentrale overheden gegeven kan worden. 'De klantenraad van bodem+, bestaande uit gemeenten en provincies dacht vroeger dat ze ons niet nodig hadden, nu zien ze diverse kansen. " meldt hij trots.