Cyclo, Civitas, Canvas

19/10/2012 Door Rick Lindeman

Deze week was ik in Ancona, de hoofdstad van de Marken in Italië. Deze regio is voor italiaanse begrippen heel actief op het gebied van fietsen. Zo heeft het nabijgelegen Pesaro haar fietsnetwerk nu ge-Brand als een soort Metro-netwerk. La “Bicipolitana“. Drie steden uit de regio doen dan ook mee aan het Cycloproject.

Untitled
Ik was daar als vertegenwoordiger van Civitas. De eerste stap was een Prezi met inspiratie voor fietsprojecten en tip voor de financiering daarvan. Hierbij ging het onder meer over het Jessica programma voor het steunen van stedelijke ontwikkeling. Daarnaast gaf het mij de gelegenheid een ode in het Italiaans aan streekgenoot Marco Pantani te geven.

De meeste andere presentaties waren zoals gebruikelijk op een congres Powerpoint ellende. Schrijf je dus in voor één van onze prezi-cursussen en gegarandeerd succes!
224449_534595736566961_1024782870_n

Daarna werden de Italianen, Slovenen, Grieken, Cyprioten en Balearen aan het werk gezet door middel van het Business Model Canvas. Hiervoor had ik briefing gemaakt (Hier te downloaden) die mensen in 45 minuten door het model hielp. De groepen konden Italiaans spreken, met voorzitter die wel in het Engels kon terugkoppelen. Een Italiaanse versie van het Canvas ondersteunde de mensen die het engels minder beheersten.

Juist op zo’n congres wordt een beetje afwijkend programma misschien eerst angstig bekeken maar uiteindelijk extra gewaardeerd. Denk daar eens over na als u gevraagd wordt als spreker.

De gastvrijheid van de Marche is trouwens ook een pré
Untitled
Meer foto’s van Cyclo, Eten en Ancona vind je hier