Faciliteren met Foto’s

23/02/2024 Door Rick Lindeman

Gisteren organiseerde ik samen met William Mettendalf en Johanna Minnaard een workshop over faciliteren en fotografie: ‘Anders kijken. Johanna is naast facilitator ook fotografe, met vele mooie projecten op haar website.

Allereerst ging het om waarom je eigenlijk fotografie kan gebruiken bij het faciliteren. Denk hier bij aan de volgende ideeën

  • Je kan zaken vastleggen. (zoals een moment)
  • Je kan associeren met de foto’s die je maakt.
  • Het maken van foto’s zorgen dat een creatieve stand wordt aangezet (zie werkvorm onder)
  • Het delen van foto’s roept gezamenlijke herinneringen op.
  • Foto’s van buiten brengen buiten naar binnen.
  • Het maakt gesprekken snel persoonlijk.
  • Het is bewijs dat iets écht’ gebeurd is.
  • etc

Johanna in actie

Beetje theorie

Om goede foto’s te maken moet je aan een paar dingen denken. Het licht is natuurlijk heel belangrijk, maar de composie ook. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan de gulde snede: iets is vaak mooier als het op een derde van de foto staat dan saai in het midden.

Ook perspectief is belangrijk. denk bijvoorbeeld aan het perspectief van een vogel, van een kikker of vis. Of bijvoorbeeld een geforceerd perspectief waardoor het lijkt alsof je de Toren van Pisa omduwt.

Werkvormen

We deden hiervoor drie werkvormen die ik kort wil delen

Kennismaken met foto’s

Je vraagt hiervoor mensen om de eerste of de laatste foto in hun mobiel te delen. De eerste foto zorgt vaak voor verhalen over vroeger en herinneringen. De laatste vaak voor een grappige anekdote. Natuurlijk geef je hierbij wat vrijheid om genante momenten te voorkomen.

Doel: (diepere) kennismaking).
Duur: 10-30 minuten afhankelijk van groepsgrootte en impact. Een korte kennismaking kan snel, maar vooral die eerste foto’s kan veel loskomen.

10 beelden in 10 minuten

Vraag mensen van het zelfde voorwerp 10 verschillende foto’s te maken. Na 5 foto’s zijn de ‘makkelijke’ op en moeten mensen gaan nadenken over locatie en perspectief.

Doel: creatieve stand aanzetten.
Duur: 10 minuten voor de foto’s 10 minuten voor opdracht en terugblik.

9x mijn kleine game-console (Miyoo Mini Plus)

Maak van een deelnemer een foto

Maak lootjes en laat iedereen gedurende de dag één foto van de persoon op het lootje maken. Laat die eventueel bij de borrel allemaal zien op een scherm

Doel: groepsvorming.
Duur: Nvt.