Als alle stemmen spreken – In de huid van een ervaren teambegeleider

25/10/2023 Door Rick Lindeman

Rick Lindeman las ‘Als alle stemmen spreken’ van Sandra Bouckaert. ‘Ik was het soms echt fel oneens met de beslissingen die haar hoofdpersonen nemen,’ schrijft hij, ‘maar het boek is heel leerzaam voor ervaren teamcoaches’.

Als alle stemmen sprekenvan Sandra Boukaert is niet zo maar een managementboek voor teamcoaches. Ze probeert onder de huid te kruipen van wat er in mensen speelt en aan de hand daarvan te beschrijven welke interventies een teamcoach eigenlijk heeft. Ze raakt hierbij aan zaken als leiderschap, verstoringen en daagt zelfs ons beeld van de realiteit uit.

DEEP DEMOCRACY

Boukaert is opgeleid in de school van Deep Democracy. Dit is een vorm van teambegeleiding uit de hoek van de culturele antropologie die de laatste jaren veel aan populariteit wint. De methode werd door het echtpaar Lewis ontwikkeld in het Zuid-Afrika van de jaren ’90, waar het van belang was om te zorgen dat iedereen aan boord was bij de grote veranderingen. Cruciaal in de methode is aan de tegenstanders van een bepaalde optie te vragen wat zij nodig hebben om alsnog akkoord te gaan.

LEVENSSTIJL

In Als alle stemmen spreken is Deep Democracy meer dan alleen een methode geworden. Boukaert noemt het zelf een levensstijl. Bij al haar relaties, werk en ook familie probeert ze filosofie achter deep democracy te hanteren. Aan de hand van verhalen, over autisme, over jezelf ontdekken, maar ook over werkgedoe, probeert ze te laten zien wat het betekent als je op die manier naar een situatie kijkt.

LEERZAAM

Het boek is zeker niet voor iedereen. Sommigen zullen het zweverig vinden, en ook zelf was ik het soms echt fel oneens met de beslissingen die haar hoofdpersonen nemen. Maar Als alle stemmen spreken biedt een unieke inkijk in hoe Boukaert als coach opereert, en is daarom heel leerzaam voor ervaren teamcoaches. Dat geldt ook voor mensen die vanuit een andere invalshoek willen snappen wat er in hun omgeving speelt.

Het boek is te koop via onze managementboeklink