Recensie Rebellen moet je faciliteren

29/08/2024 Door Rick Lindeman

Iedereen ziet Mathieu van der Poel graag winnen, op misschien een paar Belgen na. Wat maakt hem nu eigenlijk zo goed? Is het zijn kracht, zijn gevoel voor het juiste moment, of zijn genen? Allemaal waar, maar hij is ook een rebel die de conventionele wielerwijsheid aan zijn laars lapt.

<a data-flickr-embed=”true” href=”https://www.flickr.com/photos/sumofmarc/53098635680″ title=”Mathieu van der Poel on the front”><img src=”https://live.staticflickr.com/65535/53098635680_6ed2d78726.jpg” width=”500″ height=”390″ alt=”Mathieu van der Poel on the front”/></a><script async src=”//embedr.flickr.com/assets/client-code.js” charset=”utf-8″></script>
Foto CCL Flickr Marc
Wat is nu precies een rebel? Bas Kodden, hoogleraar Leiderschap aan de Nyenrode Business Universiteit, ontleedt die vraag in zijn boek Rebelleren moet je faciliteren. Volgens Kodden is een rebel vaak een meerwaarde voor je team. Het moet dan wel een positieve rebel zijn. Kodden onderscheidt Rebellen die alleen non-conformistisch zijn ten opzichte van Rebellen die ook nog goede ideeën hebben. Als ze deze ook nog verder kunnen brengen zijn het zelfs HELDen (Hoog Energieke Leidingnemende Doeners).

Hulpmiddelen

Het boek biedt de rebel in spe ook een aantal hulpmiddelen om de held in zichzelf te ontdekken. Is hij bijvoorbeeld meer een reiziger die ideeën krijgt door mensen te ontmoeten en zaken te ervaren, of toch meer een klimmer die altijd verschillende invalshoeken ziet?

Om te laten zien waarom rebellen nodig zijn, gebruikt Kodden verschillende managementtheorieën over innovatie en diversiteit. Ook beschrijft hij ‘the Job to be done’, een variant op design thinking, die het nodig maakt om vanuit een ander perspectief naar de wereld te kijken. Dit is het minst onderscheidende deel van het boek, daar de meeste lezers hier wel eens van gehoord hebben.

<img src=”https://c.pxhere.com/images/d5/67/9aba26dd56d0e3da6414c6f4bf2b-1590815.jpg!d” srcset=”https://c.pxhere.com/images/d5/67/9aba26dd56d0e3da6414c6f4bf2b-1590815.jpg!d” alt=”cuba, politics, revolution, che guevara, victory, lost, deserted, sign, hope, blue, text, wall, tree, leaf, art, font, design, street art, pattern, signage, plant, acrylic paint, painting, paint, world, mural, Free Images In PxHere”>

Foto CCL Pxhere

De manager die wil

Wat ik mis in het boek is hoe de rebel de angst van de manager kan verminderen. Als rebel in grote organisaties merkte ik dat daar de grootste uitdaging zat: wat zou de manager boven het afdelingshoofd vinden? Wat betekent dit voor mijn zorgvuldige planningen? Rebellen moet je faciliteren is een overtuigend pleidooi voor meer rebellen, soms meer geschreven als een enthousiast college dan als een boek. Het mag dan wel niet de angst van elke manager wegnemen, maar voor de manager die wil biedt het veel handvatten om ruimte te creëren in zijn organisatie. Immers, zonder rebellen komen we niet verder.

Het boek is te koop via onze managemenboeklink