Speel Skills – ‘Degelijke creativiteitsgids’

03/02/2022 Door Rick Lindeman

Oud-Grieks is een lastig vak. Vincent Mirck schrijft in ‘Speel Skills’ dat ie er op zijn taalgevoel doorheen kwam. De hoge cijfers werden echter niet door talenwonders gehaald, maar door bêta’s, die volgens hem de tekst vooral als formules zagen. Ik zelf zag Grieks vooral als een puzzeltje om op te lossen. Die skill zorgde dat ik later heel makkelijk Italiaans kon leren. Ik speelde met Sappho, waardoor ik naar Rome kon.

In Speel Skills schrijft Mirck over veel van die skills. Zijn boek bestaat uit vier delen. Allereerst wordt er een korte basiscursus over creativiteit gegeven. Het brein, crea-killers en het dromen onder de douche komen allemaal aan de orde. Vervolgens komen de stappen van het creatieve proces aan de orde: wat is de vraag?, ideeën genereren, selecteren en uitwerken. Mirck laat goed zien dat het klassieke brainstormen inmiddels wel achterhaald is, en dat er ruimte moet zijn voor het individueel vormen van ideeën. De aandacht voor hoe je zo’n proces daadwerkelijk voor elkaar krijgt is wat summier. Wat is de rol van een facilitator, welke belangen spelen er etc. Vooral het convergeren, dat naast selecteren ook te maken heeft met de energie van de groep en haar leden, komt er bekaaid van af. Wel noemt de auteur genoeg leuke werkvormen om mee te oefenen. Als je daar door geïnspireerd raakt, zijn er genoeg boeken om je te verdiepen in het vak van facilitator.

SOUNDTRACK

Het belangrijkste deel van het boek zijn uiteraard de Speel Skills zelf. Mirck onderscheidt er vijf: fantasie, flexibiliteit, kritiek, samenwerking en structuur. Hier gaat Mirck helemaal los. Gelardeerd met mooie voorbeelden, begrijpelijke modellen en voorzien van een heuse soundtrack – die ik terwijl ik dit schrijf op heb staan – beschrijft hij de skills. Hij laat zien waarom deze belangrijk zijn om innoveren en hoe je daar aan kan werken. Leuk is ook dat hij een aantal interviews ophaalt hoe dat bij mensen als André van Duin in de praktijk werkt. Het laatste onderdeel bestaat uit oefeningen om je deze skills eigen te maken.

BYTTEBIER

Bij de voorbereiding voor deze recensie heb ik de klassieker Creativiteit? Hoezo? van Igor Byttebier uit 2002 erbij gepakt. Dat gaat dieper in op creativiteit en op het proces van creativiteit dan dit boek. Naast dat Creativiteit? Hoezo? 20 jaar later wat gedateerd aandoet, is het ook een beetje een schoolboek. Speel skills past bij de snelle internetwereld van nu. Het boek swingt, zeker met de bijgeleverde soundtrack. Ik merkte ook dat voorbeelden zoals het Oud-Grieks mij – als creativiteitsprofessional – licht irriteerden. Dat prikkelde me: ik keek blijkbaar net iets anders aan tegen die situatie aan dan Mirck. Dat is uiteindelijk natuurlijk alleen maar mooi. Immers, dat zorgde voor nieuwe verbindingen in mijn brein.

CREATIVITEIT ONTDEKKEN EN ONTWIKKELEN

Mirck is er in geslaagd een degelijke creativiteitsgids te schrijven voor mensen die hun eigen creativiteit willen ontdekken en hun creatieve skills te ontwikkelen. Daarmee is het een prima boek om  jezelf of een collega op gang te helpen. Het is niet de ultieme handleiding over creativiteit of over het faciliteren van mensen, maar dat pretendeert het ook niet te zijn. Het is een prima start, en zal menigeen inspireren om vervolgens met tools en met mensen aan de slag te gaan. In een tijd die van ons allen improvisatievermogen vraagt, is dat een fijne gedachte.

Het boek is te koop via onze managementboeklink