Infinite Double Diamond Cards – ‘Praktisch voor innovators en facilitators’

24/11/2021 Door Rick Lindeman

Een ‘infinite double diamond’ klinkt misschien als een James Bondfilm, maar is een onderdeel van een creatief ontwerp proces. Design Thinking is een methode om te komen tot een concept, gebaseerd op de principes van industrieel ontwerpen. De dubbele diamant speelt hierin een cruciale rol.

 

In een klassiek creatief proces begint het brainstormen pas begint nadat je probleem hebt gedefinieerd. De gedachten gaan dan eerst uit elkaar (divergeren) en komen vervolgens weer bij elkaar (convergeren). Dat kun je weergeven als een diamant. Design thinking betoogt dat je ook zo’n diamant moet volgen om te kijken waarvoor je nu eigenlijk een oplossing ontwerpt. Een dubbele diamant dus.

WERKVORMEN

Met hun ‘infinite double diamond cards’ bieden Carola Verschoor en Rik de Vette gereedschap aan om de diamanten in te vullen. Dit zijn werkvormen zoals het ‘value proposition canvas’, maar ook bijvoorbeeld een ‘pop-up store’ wanneer het product is ontwikkeld.

PUZZELEN

De kaarten zijn ingedeeld in vier fases. Ontdek, Definieer, Ontwikkel, en Bezorging (Discover, Define, Develop, Deliver). Ze zijn dan ook prima geschikt om samen met je teamgenoten te puzzelen over welke gereedschappen passen bij de vraag van je klant.

DESIGNERS DELIGHT

Leuk is dat de makers ook een paar ‘reizen’ voorstellen van tools die bij elkaar passen. Zo kun je op ‘designer’s delight’- trip gaan. Dat helpt je te kiezen uit de grote berg tools. Ook is elke tool gekoppeld aan een van de vier natuurelementen. Perfect om tijdens een pitch een opdrachtgever te inspireren.

FUNDAMENTEN

Verschoor en de Vette bieden geen nieuwe tools aan, maar putten uit allerlei bronnen. Die boeken kun je gebruiken om verdieping te vinden. Zo kan ik This is Service Design Doing– aanraden. Dat boek biedt voor veel van de genoemde methodes een plan van aanpak. De IDD-kaarten geven je een aantal fundamenten, maar bij de meer complexe tools is het handig om het grondiger aan te pakken.

GEREEDSCHAPSKIST

Het is als facilitator of innovator heel praktisch om de ‘infinite double diamonds’ bij je te hebben in je gereedschapskist. Hiermee help je klanten en deelnemers snel op weg om met elkaar te innoveren. Verschoor en De Vette bieden een beetje context, maar vooral veel ruimte om zelf aan de slag te gaan.

Koop de kaarten via onze managementboeklink