Onze Top 10 Creatieve Posts van 2015

26/12/2015 Door Rick Lindeman

Als elk jaar presenteren we ook dit jaar weer vol trots de top 10 van blogberichten. Als je naar de top 10 kijkt zijn het vooral de post die teruggrepen op de natuur, en op verhalen uit het verleden, die terugkwamen in de meest gelezen posts.

Schermafdruk 2015-12-26 19.26.32

10. Het verhaal van het IAF Congres 2015

Op 10 de Storify van het 12de IAF congres. Het was als vanouds een congres met veel inspiratie. Ik liep er voor het eerst door een Labyrint (en schreef daar ook een Blog over). Dat ik dit jaar ook bestuurslid ben, maar het extra mooi.

9. Bouwvaardigheden trainen voor Lego Serious Play

Vorig jaar kocht ik mijn eigen Lego Serious Play set, en dit jaar doken de plastic steentjes ineens overal op. Hier doe ik verslag van een workshop met Edwin de Vos, gecertificeerd Lego facilitator.

8. Document Scene Investigation & Startup design in het Zuiden

Soms is samen met klanten creëren speurwerk, en OCE in Venlo maakt dan ook een link met CSI. We maken sinds dit jaar uit van het DNA network van design thinkers, erg veel inspiratie rond design thinking.

7. Lessen van de Paus: 15 vragen voor het management

Dit was de kerstpost van eind vorig jaar. De nieuwe Paus stelt ons diepe vragen, ook iets om facilitators bij na te denken.

6. Het DNA van diensten. Wij zijn design coders!

Kan je nieuwe diensten ontwikkelen door alles te coderen, en daarmee een bouwwerk te maken? Majid Iqbal denkt van wel. Een verslag van een fascinerende ontmoeting.

5. Faciliteren redt het klimaat!

De klimaat top in Parijs van het spannende toetje van 2015. Het werd een succes, en niet in de minste plaats door na te denken over het programma, op een andere manier dan normaal. Van Afrikaanse gebruiken, tot Franse voorzitters.

4. Op zoek naar de totempaal in de corporate tribe

Dit boek bevat nog veel meer Afrikaanse gebruiken. Inspiratie voor iedereen wat meer geaard in de aarde en de mens faciliteert.

3. Top 13 Brusselse pleinen

Dit is een beetje een buiten beentje. Een geschenk aan de stad, waar ik al vaak faciliteerde. En mooi om nu te lezen, na alles wat er in Sint Jans-Molenbeek gebeurd is.

2. Value Proposition Canvas 

Nadat Osterwalder in het begin van het decennium de zaken wereld veroverde met zijn Business Model Canvas (dat de laatste twee maanden ineens weer veel heb toegepast), ontdekt hij ook dat hij inmiddels wat werd voorbijgestreefd door Design Thinking. Hier zijn manier om terug te komen in de kopgroep.

1. Bijen Besluiten..

Verreweg de meest gelezen post was die over hoe bijen besluiten nemen. Mijn hele leven stond dit jaar een beetje in het teken van de bijen. Ik ben inmiddels officieel imker, en heb genoten van mijn eerste honing. De dames staan nu in Vinkeveen, verward door het  mooie weer. Ik heb hier ook nog een Pecha Kucha over gehouden (een presentatie van 6 minuut 40). Deze is hier te zien.

 

Gelukkig 2016

Rick