Top 13 Brusselse pleinen

05/01/2015 Door Rick Lindeman

Als Facilitator kom ik nog wel eens in Brussel bij klussen voor Europese projecten. En dan bezoek ik als planoloog/bierliefhebber nog wel eens een plein. Nu kent iedereen de Grote Markt, maar er is zoveel meer. Hierbij presenteer ik mijn alternatieve reisgids voor Brussel

 

1. Place de Luxembourg

Bron Wiki

 

Place Luxembourg (Elsene) is een perfect voorbeeld van een stationsplein. Niet te groot maar in balans. Er is grappige horeca en er komt een fascinerend Europees publiek (op donderdag (te) veel Nederlanders. Het figureerde eerder in mijn stuk over Placemaking. In de nabijheid zijn veel goede restaurants te vinden.
2. Place Jourdan

Place Jourdan (Etterbeek) ligt in een mooi vergeten hoekje ten zuiden van de Europese wijk. Maison Antoine is een heerlijke frituur waarvan je fritten mag opeten in de klassieke kroegen eromheen.

 

3. Sint Gillis Voorplaats


Het Sint Gillisvoorplein (Premetro) is het plein vlak achter de Hallenpoort in. St Gillis, Hier Hangt een soort filmfestivalzwoelheid op de aprilavonden dat ik daar was. Het is het buurtplein van de gemeente Sint Gillis. Een plek natuurlijk ook voor een biertje voordat je naar het legendarische Union Saint-Gilloise gaat, waarvan het schitterende stadion overigens in Vorst ligt.

 

4. Sint Katelijne.

De rust van een vergeten Frans kerkplein in het centrum van Brussel. Heerlijke cocktails die ik met een mooie dame daar dronk.

 

5. Place de Londres

Het Londen plein is en verborgen plek achter de lelijke troonstraat met een paar goede restaurants.

 

6. St-Bonifatiusplein

Het Sint Bonifatiusplein (of eigenlijk straat), vlak bij place de Londres. Het is een intiem plein in Elsene, ook een goed startpunt om heerlijk Libanees of Afrikaans te eten in Matonge, de congolese wijk van Brussel.

 

7 De Vossemarkt

 

De Vossenmarkt / Place Jeux de Balle (marollen), omdat die zo uit Kuifje komt. De eenhoorn werd daar gekocht. Elke dag rommelmarkt en daarom een interessante curiositeit. Heel veel stripmuren ook hier in de omgeving.

 

8. Liftplein

Het pleintje bij de lift naar het Justitiepaleis is geen plein, maar bestaat uit twee straten zonder huizen ertussen. Het is een constructie die eigenlijk alleen kan in België.

 

9. Place de Aviation.

Foto panoramio

 

Dit is een rare artdecodriehoek in Anderlecht. Het ligt bij Lemonnier, dat half ondergronds ligt wat het plein ’s nachts een mystieke gloed geeft.
10. Place Flagey

 

Het Place Flagey (Elsene) kan niet ontbreken vanwege het Radiogebouw en het Café Belga dat daar in ligt. En ook hier een geweldige Frituur.. Misschien soms wat waaierig. maar toch.

 

11. Het St. Goriksplein,

Ook het Sint-Goriksplein (centrum), haalt deze top 14, vanwege de sfeer in de zomer (soms ook wel vervelend) en de hallen die erbij liggen.
12. Het Martelarenplein

Het Martelarenplein (Centrum) kent een serene rust na een avond goed tafelen. Het verwijst naar de opstand tegen Nederland.
13. De place Marché aux herbes.

De Grasmarkt is het voorpoortaal van de oude stad. Niet heel intiem, maar leuke cafés

 

Dank aan Raymond Linssen, Freek van Krevel, David Koren en Manuel Aalbers voor de aanvullingen. Naast dit pleinproject in Brussel, nen ik ook druk met mijn “Slaap in elke Brusselse gemeente project (Ik sta op 12/19) en het Brusselse voetbal stadia project (Ik sta op 5/7)

Aanvullend (met dank aan Manuel Aalbers), pleinen die ik nog moet bezoeken:

Startend bij nummer 3 in Sint Gillis. De Bareel van Sint-Gillis is niet altijd een plezier (zeven straten op een rotonde), maar aangezien ik er aan woon en een beetje absurd ook typisch Brussels is, kan ie niet ontbreken. Even verderop ligt het Van Meenenplein met daaraan het schitterende ‘lokale’ stadhuis. Helaas wordt er, zoals wel vaker in Brussel (bijv. Grote Zavel), vooral geparkeerd maar op maandagmiddag en -avond is er markt en die is ook de moeite waard, net als het iets drukkere Kastelijnsplein (Elsene) op woensdagmiddag en -avond. In de buurt mogen ook het Betlehemplein (bekend vanwege de hele rij Griekse restaurants maar je kunt er ook heerlijk pizza eten), het Morichiarplein (mooie huizen en een erg leuk buurtcafé op de hoek) en het Hoogte-Honderdplein (mooi rond plein met buurtwinkels voor de middenklasse op 100 meter boven NAP, herstel NBP) in Vorst niet ontbreken.

Nu we met Kastelijn- en Hoogte-Honderplein toch richting de gegoede buurten gaan, mogen Brugmannplein (ook Elsene) en Weldoenersplein (Schaarbeek) niet ontbreken. Misschien heeft Schaarbeek nog wel mooiere pleinen, maar da’s de andere kant van de stad en ik kom er weinig. Op de grens van Schaarbeek en de Leopoldswijk (EU) mogen de Squares er ook zijn (veel art nouveau naast bijna evenveel Belgische middenhoogbouw non-architectuur).

In de buurt van het St Gorikplein, nummer 11 wil ik ook de Oude Graanmarkt nomineren. Een minuut verder lopen, haalt Sint-Kathelijne het bij mij net niet, maar het Begijnhof (nog een minuut verder) dan weer wel. Tot slot het Koningsplein, gewoon omdat het zo’n plein is dat ze in Wenen, Parijs of Brussel (duh!) wel kunnen en Nederland niet.