Reizen plannen tussen oude rijtuigen

13/12/2013 Door Rick Lindeman

Vaak had ik er al over gehoord, maar nu had ik er een gelegenheid om eens naar toe te gaan: de Rijtuigenloods. Dit is een oude wagenwerkplaats aan de achterkant van het station in Amersfoort. Het gebouw uit 1905 is sinds 2006 beschikbaar als congreslocatie. Er liggen nog rails en daardoor kan men allerlei wagons naar binnen rijden. Hiermee worden speciale plekjes gecreëerd, bijvoorbeeld voor een intiem overleg, midden in een groot event. Het trefpunt van de NS heeft ook treinen binnen, maar dit was echt.

Ik was er voor Planlab, waar de laatste ontwikkelingen op reisinformatie werden besproken. Een congres dat haar workshophouders (deelnemers is reisinformatieconsortia) goed de opdracht had meegegeven om echte workshop te houden. Zo waren er cartoonists, een world-café en een datadebat. Ik kreeg zelf een interactieve cursus dienstregeling maken van Stefan de Konink. Daarnaast deed ik mee aan een workshop die SunIdee regelde voor PlannerStar. Hier plaatsten we ons visueel in het hele proces van datakwaliteit tot het geven van reisadviezen aan de eindgebruiker (Passend bij een schema dat ik ’06 maakte voor de sector) en leerden we elkaar kennen met Brainbricks, terwijl impliciet verwezen werd naar Lego Serious Play. Al met al een mooi palet van gefaciliteerde sessies. Kudos voor de opdrachtgever.

Loods

En ik vond er nog een mooi co-creatie instrument. Een reisplanner – OpenTripplanner die aan de kaart van parijs was gekoppeld en meteen voor alle parijzenaars tegelijk binnen een paar seconden een reisadvies berekende. Hierdoor kon je meteen zien wat er zou veranderen als je 1 ding aanpaste zoals  bv een nieuwe metrolijn. Een soort digitale ov-schetsschuit. Bij RWS hebben de omgevingsmanagers ervaring met een auto variant. Geweldig om samen met reizigers en bewoners varianten te bespreken.

De plekken binnen 30 min te bereiken zijn hier groen

En de loods. De loods bleef rustig. Af en toe voelde je een koud briesje door de kieren en gaten. De prima erwtensoep smaakte daardoor des te beter, Mensen kregen herinneringen aan vroeger, bij het zien van het gebouw. Het oude chef-kantoortje werd gebruikt door de Provincie. Wel ging er iets mis. Over het gedeelte vlak voor het einde was niet zo goed na gedacht. Mensen werden in een overvol hok voor het datadebat gepropt (ik kon niets horen, de akoestiek werd ineens gebrekkig). Andere activiteiten hadden geen deelnemers of geen internet… Maar eigenlijk was dat niet zo erg. Want mensen waren de dag aan het verwerken en genoten van een heerlijke borrel. Fijne plek, ook goed bereikbaar, uiteraard met de trein maar ook de bus.

En dat zeg ik niet alleen omdat ik een dag later twee bioscoopbonnen bleek te hebben gewonnen.