Vijf digitale tools voor het Business Model Canvas

26/10/2012 Door Rick Lindeman

Al diverse keren sprak op dit blog over het Business Model Canvas, een goede tool om bijvoorbeeld in workshops mensen te laten nadenken over nieuwe manieren om hun bedrijf of beleid op te zetten. In een workshop, zoals laatst in Ancona vullen mensen het vaak op papier in, maar voor een net verslag, om het voor te vereiden of om het te verfraaien later kunnen digitale  tools natuurlijk helpen.

Business Model Toolbox (€23, appstore)

Osterwalder zelf biedt een applicatie aan voor de iPad en binnenkort ook voor het Web. Voor een iPad applicatie relatief prijzig, maar wel heel uitgebreid. Je kan niet alleen comfortabel een canvas vullen, je kan vervolgens ook gaat uitrekenen hoe groot de verschillende segmenten zijn en welke winsten hieruit kunnen gaan vloeien. Ik heb hem persoonlijk op mijn Appshopper list staan, dus als hij goedkoper wordt…

Lucidchart

Lucidchart is een website om mooie grafische weergaves te maken. Ook voor bijvoorbeeld flowcharts. Eén van de templates die te gebruiken zijn is die van het Business Model Canvas. Zoals je niets ingewikkelds doet past dit prima in de gratis account die ze aanbieden. Voor hele complexe canvassen en online samenwerking moet wel worden betaald.

De editor is intuïtief. Binnen notime heb je een Canvas vol virtuele geeltjes. Ik moet wel zeggen dat ik het niet echt mooi vindt. Meer Windows XP dan een afgewerkt Apple product. Er komt wel handige PDFs uit, die zo zijn te gebruiken in een verslag.

Lino 

Een andere invalshoek heeft Lino. Dit is een website waar je je eigen prikbord kan maken, en er plaatjes en andere zaken aan kan toevoegen. Je kan zelf de achtergrond bepalen, dus een leeg Canvas (wel even naar PNG converteren, hier een te vinden in mijn dropbox) en linken, kan prima dienst doen. Vervolgens kan je ook hier naar hartelust zaken aan toevoegen, bijvoorbeeld geeltjes of afbeeldingen.

Zelf vond ik deze erg prettig werken, en ook mooie resultaten opleveren. Ook hier kan je een gratis of betaalde account aanmaken. Ik zoek alleen nog naar de ideale print-optie. Fijn is wel dat je je Canvas makkelijk kan delen, zoals bijvoorbeeld Embedden in je site. Er is ook een App voor iPhone, iPad. en Android.

 

Fiddle (update)
Na de publicatie van dit artikel ontdekte ik nog Business Model Fiddle. En denk dat ik daar het meest over te spreken ben. Deze is specifiek voor dit soort model gemaakt en geeft de mogelijkheid direct in vakjes te editen, ook kan je plaatjes toevoegen. Zie hier wat ik in vijf minuten maakte.

Schermafbeelding 2012-11-15 om 09.23.02

Update:
Maarten Korz wees me op CanvasModel, voor 2,59 een mooi alternatief. Verschillende voorgeprogrammeerde varianten. Geeltjes erop en snel deelbaar. Denk dat voorlopig mijn model van keuze wordt. Uitgebreider dan de gratis varianten, maar niet zo duur.