Programmeren met een logisch kader

28/09/2012 Door Rick Lindeman

Binnen Agentschap voeren wij onze eigen variant van de Logical Framework Approach. We volgen de school van Erik Kijne hierin. Dit “Programmeren op 3 Niveaus” kent een aantal kenmerken.

In eerste instantie is het belangrijk om te bepalen waar je het eigenlijk over gaat hebben. Wat is het goede niveau om over het probleem te praten, wat is de “entiteit”. ¬†Vervolgens is het belangrijk om te kijken wie je nodig hebt om naar het probleem te kijken, wie zijn de stakeholders, en welke positie hebben ze in het project ten opzichte van de entiteit. (profiteren ze? dragen ze bij?)

Samen met die stakeholders ga je vervolgens problemen structureren en het logische verband hier tussen vinden. Dit doe je door samen in een workshop een problemenboom te maken. Vervolgens worden de problemen omgezet in doelen en nogmaals naar de logica gekeken.
Untitled
Na deze stap kijk je welke van de doelen in het bereik van het project liggen om te aan te pakken, en welke niet. Hiervoor wordt een zogenaamde “Wat Matrix” opgezet. Tenslotte wordt er een niveau dieper gekeken naar hoe je dat eigenlijk moet doen, en of de organisatie daar eigenlijk wel tot in staat is.

Ik realiseer me dat dit wel een hele korte impresse is van een doorwrochte methode. Meer over de methode is hier te vinden. Meer over P3N bij Agnl vind je hier. De PCM Groep geeft samen met Frank Little ook een cursus hierover, zie hier voor mijn verslag