Bruut overzicht belangrijke stroming

14/06/2023 Door Rick Lindeman

Het brutalisme is een architectuur stroming die door velen gehaat worden. Maar nu er veel van gesloopt is, zie je pas echt dat er ook geweldige gebouwen zijn gerealiseerd. De eerste keer dat ik het hoofdkantoor van SC Johnson in Mijdrecht zag (in de top 5 van dit boek) zal ik dan ook nooit vergeten.

Le Corbusier begon met zijn woonfabrieken in de jaren 20, maar in Nederland maakt het pas echt school na de oorlog. Bekende voorbeelden zijn de Wibautstraat (incl metro) in Amsterdam, maar ook het provinciehuis in Noord-Brabant of het gemeentehuis van Terneuzen)

Overzicht hoofdkantoor fabriek Johnson Wax, vanaf de openbare weg - Mijdrecht - 20413317 - RCE

Den Boer, Kluit en de anderen hebben een schitterend overzicht gemaakt van het brutalisme in Nederland. Ze laten zien in Bruut hoe het brutalisme ingreep in onze wederopbouw, en hoe het nog altijd de naoorlogse stad tekent.

Het is een atlas, dus biedt kaart materiaal per provincie /landsdeel . Maar sterk aan dit boek is juist dat er ook thema’s zijn als scholen en kerken, waar je zien hoe je zo’n opgave op brutalistische manier kon invullen.

Als planoloog is het ook geweldig om te zien dat de impact en de perceptie van ingrepen die we doen in een paar decennia zich zo kan ontwikkelen. Van modernistisch ideaal, tot weggerot beton, tot gewaardeerd onderdeel van onze historie. En het is zwaar. 10 kilo.

 

Het boek is tekoop via onze managementboeklink