Simpel, Maar duidelijk

11/03/2020 Door Rick Lindeman

Op 14 mei 2017 won Roma van Juve. Als Romein waardeerde ik dat, zeker omdat het ook mijn verjaardag was. Max Allegri, toenmalig coach van de Juventus noemt die wedstrijd helaas niet, maar wel dezelfde wedstrijd van een jaar later, toen hij met een 0-0 het kampioenschap wel veilig stelde.

Het is één van de wedstrijden die steeds terugkomen in zijn boek over Leiderschap, “Hou het simpel”. De Toscaan was nooit een uitgesproken trainer als Mourinho of Van Gaal. Hij houdt van simpele en duidelijke afspraken. Dat werkte bij Milan en bij Juve. Het was immers niet zozeer nodig mensen beter te maken, maar vooral de spelers als team te laten samenwerken.

De 32 regels die hij hier presenteert, zijn goed toepasbaar op dagelijkse management situaties ;’Ik wil spelers die nadenken, geen kippen zonder kop”, ‘Eenvoud’ is het moeilijkste. Soms speelt hij leentjebuur bij Cruijff, die hij veel erkenning geeft.

Het lijken soms open deuren, maar daar heeft de man uit Livorno een antwoord op: Als ik zeg dat je het minste doelpunten tegen moet krijgen, dan klinkt dat misschien als een open deur, maar daar is het nog niet gezegd dat het klopt. Maar mijn mening is gevormd door statistieken’

Het is niet echt een boek om achter elkaar te lezen. Maar als u het op een dinsdag of woensdag avond even niet meer ziet zitten als manager, sla dan dit boek open. Pak er een regel of twee uit, en ga dan de Champions League. U heeft een goed excuus (“Schat, het is werk”), en komt er vast geïnspireerd uit. Kijk alleen niet naar Juve, want dat is meestal niet om aan te zien.

Het boek is te koop via onze managementboeklink