Creatief in de Spoorloods

03/02/2018 Door Rick Lindeman

Mijn bijen staan sinds vorig jaar bij Wisselspoor, een nieuw te ontwikkelen woon locatie in een stoer stuk Utrecht langs het spoor . Een fascinerend gebied vol spoorhistorie.

 

Deze week faciliteerde ik 100 meter verder in het UcO in Utrecht. Ook een fascinerend gebouw. UCo is een monumentaal pand gevestigd op de Daalsedijk. De Daalsedijk is de oudste weg tussen Utrecht en Amsterdam. De weg is aangelegd in 1200, naast de oude loop van de Vecht. Het pand zelf is ook bijzonder. Zo heeft het een origineel ‘sheddak’, een dak met een zaagtand-vorm. Het voordeel van zo’n dak is dat er door het hele pand gelijkmatig daglicht is. Toen we voor het eerst het pand bezochten, was het dak volledig dicht gemaakt. Het dak was dan ook het eerste wat in originele staat terug is gebracht bij de renovatie.Sinds 1916 is dit gebouw gebruikt als werkplaats voor de bouw van spoorrijtuigen en staalconstructies. Ik faciliteerde in het torengebouw, met een mooi overzicht van het spoor. Vroegen reden er treinen onderdoor. Je kan zelfs op het glas staan en naar beneden kijken. De lunch (courgette soep, en heerlijke salade) was top. Ook ben je er zo vanaf Utrecht Centraal. Aanrader dus.