Scheidrechters: Positie, Positie, Positie

01/11/2017 Door Rick Lindeman

Mijn zoon is een stoere verdedigende middenvelder van Desto JO12-4 (D4 in oude termen). DESTO (Door Edel Spel tot Ontwikkeling), is een traditionsverein die de kinderen achterna is verhuisd naar Leidsche Rijn.

Als vader word je gevraagd om mee te helpen. En daarom heb ik onlangs een scheidsrechterscursus gevolgd bij André Bakker (jeugderedivisie scheidsrechter).

Als scheidsrechter heb je uiteraard een heel andere rol dan een facilitator. Toch zijn er parallellen. Beiden bewaken het proces. Beiden zijn neutraal.

Bakker benadrukt nog een aantal andere zaken die belangrijk zijn. Zo moet je goede afspraken maken met je grensrechter. Non-verbale communicatie met hem en de spelers is essentieel. Zorg bovendien dan je gerespecteerd wordt hetzij door kleding, maar ook bijvoorbeeld door een goed fluitje. Ook een facilitator moet zijn materiaal op orde hebben om serieus genomen te worden.

Maar het allerbelangrijkste is de positie waar je je opstelt om het spel te kunnen beoordelen. Het waren zelfs de nummers 1,2 en 3 op de lijst van Bakker.

Ook als facilator moet je op je positie letten. Zorg dat mensen je kunnen blijven zien. Door je positie aan te passen heb je bovendien grote invloed op het proces. Als je bij iemand gaat staan, zwijgt ie bijvoorbeeld ineens.

Door goed op je positie te letten ben je dus een effectievere facilitator. Of ik een goede scheids ben weet ik niet, maar hopelijk staat Desto aan het einde van dit seizoen weer met een beker…