Heeft een zelfsturend team een herder of een imker nodig?

06/02/2021 Door Rick Lindeman

Zelfsturende teams zijn in de mode. Jos de Blok is beroemd geworden met zijn buurzorg. Om uit te leggen hoe zelfsturende teams werken, heeft Rini van Solingen het boekje de bijenherder geschreven. Jos de Blok schreef het voorwoord.

In de bijenherder gebruikt Van Solingen het verhaal van een oude imker uit Texel, die uitlegt hoe hij eerst schapen strak leiding gaf als herder, maar toen hij aan bijen begon moest leren dat deze zichzelf managen. De imker legt dit uit aan zijn kleinzoon, die als manager worstelt met hoe hij zijn teams moet aansturen.

De verhalen van de imker helpen Mark en de lezer te snappen dat voor zelfsturende teams je niet moet proberen in te grijpen, maar kaders moet stellen. De analogie werkt prima, maar het imkeren wordt wel gesimplificeerd als het maximaliseren van de honingopbrengst. Een doel waar de moderne bijenhouder wat genuanceerder over denkt.

Van Solingen vat de lessen in het laatste hoofdstuk nog even samen.
1. De verandering zit in jou, niet in je team
2. Geef vertrouwen door los te laten
3. Resultaat leveren in een vast ritme.
4. Autonome en Zelfmanagende teams
5. Bouw aan een collectieve cultuur
6. Accepteer nooit de status quo

Het boek is de boek via onze Managementboeklink