Oefeningen voor verhalenvertellers

10/08/2020 Door Rick Lindeman

Elke manager ‘moet’ tegenwoordig iets met storytelling. Een mededeling wordt immers begrepen als medewerkers worden meegenomen in de context, en de beweegredenen er achter. Een verhaal vertellen is echter nog niet zo makkelijk.

In ‘Storytelling met Impact’ probeert Emile Schra te hulp te schieten. Hij heeft als dramaturg 75 oefeningen verzameld om je een steun in de rug te geven. Deze variëren van energizers, tot vertelopdrachten over bijvoorbeeld een voorwerp.

Het boek is heel licht op de theorie. Even wordt Vonnegut aangehaald. Een verhaal bestaat volgens de Amerikaan uit de volgende stappen. 1. Iemand raakt in de shit. 2. Hij komt er een ervaring rijker weer uit. Maar dat was het dan ook, na 10 A6jes. Bijna niets over de rol van verhalen in culturen, over waarom TED talks nu werken, of de meer gedetailleerde structuur die Joseph Campbell In zijn ‘verhaal van de held‘ behandelt.

Schra is een man van de praktijk. De oefeningen zijn heel gevarieerd en voor diverse groepsgroottes geschikt. Veel zijn ook voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld teambuilding geschikt. Schra lIjkt me iemand die deze oefeningen tijdens zijn klassen ‘creative storytelling’ geweldig terloops kan inzetten, terwijl hij geweldige verhalen verteld over zijn toneelverleden.

In een boek over Storytelling zoek ik echter meer diepgang, zeker over een onderwerp dat schreeuwt om verhalen. De meeste oefeningen zijn voor een ervaren manager of facilitator ook al wel bekend.

Voor het construeren van een goed verhaal heb je echter meer nodig. Ik twijfel er niet aan Schra je daar als trainer geweldig bij kan helpen, met alleen het boek kom je alleen niet veel verder dan het verbeteren van je techniek van het vertellen zelf.