Tribaal Tussendoortje

13/05/2020 Door Rick Lindeman

Danielle Braun kennen we van haar cultureel anthropologische werken. Na de uitgebreide werken met Jitske Kramer, en haar uitstapje in ‘gekte’ vorig jaar is ze nu terug met ‘Tribaal Kantoorgedoe’. Hierin beschrijft ze in 30 columns het kantoorleven en andere uitingen van tribaal gedrag.

Braun vertelt bijvoorbeeld over Trouwtoeterstoeten. De trompet is dan wel vervangen door de autotoeter, maar heeft zijn functie als aankondiger van evenementen niet verloren. Ik heb zelf bijvoorbeeld onlangs trompet leren spelen voor de Last Post van 4 mei. Ook de ’toeterende turken’ staan in die traditie. Braun beargumenteer† dat we ons daarom daar zo soms zo ongemakkelijk bij voelen. Zij maken hiermee ook een ‘ domeinclaim’ op onze apenrots volgens haar.

https://publicdomainvectors.org/photos/trumpeter2.png

Voor de lezers van haar eerdere werk zal er veel bekend voorkomen. De totempalen de politie komen hier ook weer terug. Het is een ideale introductie voor diegenen die nog niet zo bekend zijn met de cultureel antropologische blik en bijvoorbeeld wel eens een column van haar hebben gelezen.

Voor degenen die meer diepte zorgen zijn is ‘corporate tribe’ een meer gestructureerde inleiding in de zakelijke antropologie. Die voelt eenbeetje als een tussendoortje van La Braun, maar is dan ook ze´r geschikt als cadeauboekje. Zeker voor die ene collega die het wel eens kan gebruiken om breder te kijken dan zijn eigen vooroordelen.

Het boek is te koop via onze managementboeklink