Recensie”Beeldkracht”
02/11/2018Afgelopen maandag stelde ik een aantal lego-poppetjes op. Ze vertegenwoordigden een complexe klantrelatie. Mijn cliënte vroeg zich eerst af of ze wel een gevoel zou krijgen bij die gele mannetjes en vrouwtjes. Vijf minuten later had ze het niet meer over poppetjes, maar over klanten en collega’s
Dit is ook een van de uitgangspunten van het boek ‘Beeldkracht‘, geschreven door Caroline Franssen. In haar therapiepraktijk gebruikt Franssen vaak figuren om personen te representeren. Dit heeft volgens haar het voordeel, naast dat het praktisch is, dat de innerlijke schroom en weerstand van haar cliënten minder zijn.
In haar boek gebruikt ze een combinatie van ‘Voice Dialogue’ methoden en familieopstellingen. Voice Dialogue is een methode die ervan uitgaat dat mensen meerdere ‘ikken’ hebben, zoals bijvoorbeeld de ‘perfectionist’ of de ‘pleaser’. Traditionele familieopstellingen, naar het werk van Bert Hellinger, gaan uit van de familie als systeem. Door het hele systeem op te stellen (met representanten) kan je dan zien wat er bijvoorbeeld ontbreekt, of wat er in het verleden misschien is gebeurd.
Franssen gebruikt in haar boek dus tafelopstellingen. Hierin stelt ze in haar sessies soms families op, en soms de ‘ikken’. Dit helpt volgens haar in het gesprek met haar cliënt om zowel de oorzaak van problemen te ontdekken, als samen oplossingsrichtingen te verkennen. Als iemand bijvoorbeeld een dominante ‘perfectionist’ opstelt, dan kan je kijken welke plek je die eigenschap kan geven, zonder dat die zo dominant blijft.
Het boek is heel praktisch. Er zijn zelfs 24 poppetjes die je zelf in elkaar kan zetten toegevoegd. Dit zijn de belangrijkste personen in een familieopstelling, en een aantal van die verschillende ikken. Het biedt bovendien handvatten voor een aantal veel voorkomende praktijksituaties.
Ik vind de enorme praktijkgerichtheid ook een gevaarlijke kant hebben. Het lijkt me zonder therapeutische ervaring niet de bedoeling om met alleen dit boek van alles open te halen. Franssen is bovendien vaak heel beslist in haar adviezen.
Voor therapeuten en coaches die geïnteresseerd zijn in werken met opstellingen in hun dagelijkse praktijk, maar er tegen op zien, is dit een heel praktische inleiding. Zeker wanneer de methodiek die ze gebruiken, aansluit bij de filosofie van Franssen. Zelf pikte ik vooral een aantal goede systemische vragen er van op. De wereld van het ‘innerlijke kind’ verder betreden is voor mij een brug te ver.
Het boek is bekoop via Managementboek (Affiliate Link -> Je support ons)