Wandelen met je afdeling. Juist nu!

26/06/2020 Door Rick Lindeman

Wandelen met je afdeling. Juist nu.

Zoals elke afdeling in deze tijd zocht ook mijn cluster naar verbinding. We besloten samen te gaan wandelen. Een goede trektocht is immers al jaren een klassieker in de team building. Maar hoe ga je samen wandelen, in tijden van Corona?

Over gedrag en cultuur kun je lang praten, maar er verandert pas echt iets als we het gewoon gaan doen. En als team ontwikkel je daarbij ook nieuwe kansen. Samen met Martien Das en Rob de Groot bedacht ik hoe we dit vorm konden geven.

Voor ons clusteroverleg stond een dagdeel. Het eerste uur zetten we meestal in voor het team. In groepjes van 4 gingen de teamleden vanuit hun eigen huis op wandeling. Ze beschreven aan elkaar wat ze tegen kwamen. Vanuit elk huis is er een wel interessante natuurwandeling te maken. Zo beschreef de één een overvliegende buizerd en de andere een balkontuin die ze tegen kwamen.


Rick’s wandeltocht leidde hem over de Rijnkennemerlaan in Leidsche Rijn, waaronder het drinkwater van Amsterdam wordt vervoerd naar de duinen.

Na een half uur wisselden we van groepjes, zodat een ieder nogmaals een wandeling kon ervaren. Het mooie was dat dat de wandeling ruimte schiep voor de informele gesprekken die je normaal misschien bij de koffieautomaat hebt. Juist dit soort gesprekken missen we vaak in deze tijd. Functioneel werken de videovergaderingen inmiddels wel, maar juist voor het scheppen van banden heb je iets meer nodig.

Technisch gebruikten we hiervoor – binnen de geldende kaders – Zoom, omdat je dan makkelijk collega’s kan schuiven (elke wandeling was een breakout room) en vervolgens bij elkaar kan brengen. Je kan uiteraard ook mensen per groep skype of whatsapp gespekken laten opzetten.

Samen met een paar collega’s lekker een stuk wandelen. Ieder in zijn eigen omgeving en verbonden via de telefoon. Zo houden we voldoende binding als team en geven we nieuwe invulling aan de gesprekken die we eerst bij de koffieautomaat voerde. Welke manier hebben jullie bedacht om binding te houden?