Groep Model Building in Center Parcs
07/07/2014Ik was vorige week in Heyendaal. Vanaf station Nijmegen fietste ik over het mooie fietspad richting de Radboud, waar ooit een tram moet rijden. De sympathieke Center-Parcs-achtige campus van de Nijmeegse Universiteit lag er rustiek bij in de juni zon. De Nijmegenaren vertelden dat ook de kleinschalige campus waarschijnlijk moet wijken voor een groot gebouw. Maar als je er werkt is het ook niet alles, schijnt.
Door een veelvoud van gangetjes worstelde ik me naar het Visa Skills Lab. Het workshop-walhalla van de Universiteit. Ik was hier als expert uitgenodigd door een onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam voor deelname aan een Group Model Building Exercise (tzt zal ik linken naar het onderzoek) over fiets en ov.
Een Group Model in deze context is een causaal diagram dat een ontwikkeling probeert te verklaren. De methode begon met de ontwikkeling van Systeem Dynamica, onder andere gebruikt in het beroemde rapport “Grenzen aan de Groei” van de Club van Rome. In Nijmegen is dit onderzoek voortgezet door Jaq Vennix. Het gaat om het vinden van causale relaties van Variabelen op de entititeit van het onderzoek.
Rob Willems en Bertruke Wein van de universiteit faciliteerden ons door het model. Eerst werden er door middel van het programma Meetingsphere variabelen opgehaald. Dit is een klassieke product voor een versnellingskamer. Hierna werden de variabelen ontdubbeld en geprioriteerd (door stemming)
Vervolgens begon de echte sessie. De relaties (positief/negatief) werden in beeld gebracht. Door het inzichtelijk te maken van deze relaties (en die van een week ervoor, want toen was er ook een sessie geweest), kan een onderzoeker gaan verklaren hoe een ontwikkeling tot stand is gekomen. Tevens is het (meestal) mogelijk aangrijpingspunten voor beleid te vinden. Immers, het is duidelijk welke relaties te beïnvloeden zijn.
Voor mijn gevoel was het allemaal wel heel rationeel hoe keuzen van mensen werden geplot. En dat, terwijl we steeds meer weten over het irrationele karakter van het menselijk gedrag. Maar het was zeker een mooi plaatje, dat vooral in de onderzoeks- of context mapping fase van een project een mooie rol kan vervullen.